Hírek

Add bérbe számítógéped tárhelyét? Kairos, az év piramisjátéka!

Írta: Rendszergazda

Avagy miért fontos a technológiai tájékozottság, és miért veszélyes a másodkézből szerzett információ.

A Nagy-Britanniában bejegyzett Kairos Technologies Limited egy 2014 júliusában megalakult tárhely bérbeadási szolgáltatásokkal foglalkozó cég. Kifejezetten fontos, hogy ne keverjük össze ezt a céget az Egyesült Államokban tevékenykedő Kairos Technologies Incorporated nevű céggel, amely tényleges technológiai tevékenységeket folytat.

A brit cég IT szakértője - Alekszej Kocherev - szerint kifejlesztettek egy olyan rendszert, melynek segítségével képesek magánszemélyek számítógépeinek tárhelyét felhasználni arra, hogy létrehozzanak egy acélbiztos megosztott tárhelyen alapuló felhőszolgáltatást. Sajnálatos módon az előbb említett forradalmi újításnak semmi nyoma a legnagyobb szabadalomtárakban, mint például az USPTO, AIDS, PatBib vagy EPO. Továbbá Alekszej Kocherev nevére is nulla találati eredményt kaptunk, mikor megpróbáltuk megkeresni az általa eddig publikált kutatásokat vagy tanulmányokat. Itt az EBSCO, Jstor és ACM segítségét vettük igénybe, de mindhiába.

Természetesen ez még nem jelent semmit; mi van ha egy eddig teljesen ismeretlen zseniről van szó? Inkább nézzük meg magát a megosztott tárhelybérlést, mint lehetséges üzleti profilt. A rendszer elméletileg azért biztonságosabb, mint a Google, Amazon vagy Apple által nyújtott korszerű szervergépeken futó szolgáltatása, mert itt peer to peer alapon működik az adatmegosztás, így sokkal nehezebben juthat a tárolt adatokhoz egy harmadik személy, mint egy központi szervernél. Aki már foglalkozott szerverparkok üzemeltetésével, azonnal tudni fogja, hogy nem ilyen egyszerű a szituáció, és nagyon hamar elveti annak ötletét, hogy magánszemélyek Pentium 3-as számítógépén tároljon bármilyen lényeges adatot.

Hatalmas kockázati tényezőt jelent az, ha az adatokat egy olyan szerveren tárolja valaki, amely nem rendelkezik szünetmentes áramellátással, tükrözött meghajtókkal, bérelt vonali internet kapcsolattal, inert gázas tűzvédelmi rendszerrel és 24 órás szakemberi felügyelettel. A magánszemélyek által birtokolt számítogépek közül szinte lehetetlen olyat találni, amely megfelel ezeknek a kitételeknek, így már az üzlet alapjaiban hatalmas rizikót von maga után.

De mi van akkor, ha ez mégsem jelent akkora problémát? A következő buktató a szolgáltatás becsült ára, amely több mint százszorosa a konkurens cégek által kínált szolgáltatásoknak. Egy Gold csomag esetén megközelítőleg $1,8/GB az árfolyam, míg a Google Cloud Platformtól havi $0,02-ért bérelhetünk ki egy GB-ot a szervereiken. Ezt megvizsgálva már egyértelművé válik, hogy a cég teljesen irreális árakkal dolgozik, és megkötözött lábakkal és szemkednővel próbál meg elindulni a piac erősen kompetitív terepfutó versenyén.

A végső döfést maga a kliensprogram működésképtelensége adja. A felhasználók számítógépére letöltött szoftver - mely a megosztott tárhelyet kellene hogy kialakítsa – egyszerűen nem csinál semmi érdemlegeset. A programkód egyetlen funkciója, hogy számolja a számítógép által online töltött órákat, majd ha sikerül teljesíteni a napi 10 órát, akkor azt továbbítja a központi szervernek. A programkódban még nyomát sem találtuk a megígért peer to peer rendszer kialakításához szükséges soroknak. Itt a JetBrains segítségét vettük igénybe, hogy kielemezhessük a program forráskódját.

 

 

Életképtelen a cég, ez érthető, de miért kell ’letámadni’? Ahhoz, hogy valaki csatlakozhasson a Kairoshoz, mint bérbeadó, be kell fizetnie egy bizonyos összeget, attól függően, hogy mennyi tárhelyet szeretne bérbeadni.

Standard csomag: $312 (15GB)

Silver csomag: $1492 (70GB)

Gold csomag: $3942 (180GB)

Platinum csomag: $2777 (320GB)

Ezt ’kaució’ néven próbálják meg eladni a beszervezni kívánt személyeknek, de ha ezt valaki befizeti, akkor az egy éves szerződés végére 250%-os nyereséggel zárhatja az üzletet. Vagyis ezt ígérik a szervezők; sajnos megtörni látszik a Kairosz álom, mivel a cég már több mint két hónapja elkezdte alkalmazni a szelektív kifizetés módszerét, és egyre csak nehezíti a pénzek kivételét amíg a befizetések ugyanúgy zökkenőmentesen haladnak tovább.

Úgy tűnik, hogy a cégnek még egy megfelelő fordítóra sem volt pénze, mivel az angol weblap hihetelen mennyiségű nyelvtani és szintaktikai hibát tartalmaz. Ha egy vállalkozás még erre sem hajlandó kiadásokat fordítani, akkor jogosan kérdőjelezhetjük meg hitelességét.

Miért is példaértékű ez az eset? Számos felsőfokú végzettséggel rendelkező informatikus is részt vesz ebben a pilótajátékban, és nagyon sok laikust szerveztek be pozíciójukat és papírjaikat kihasználva. Nem lehet elég erősen hangsúlyozni azt, hogy ha bármilyen informatikai kérdésünk támad, független forrást keressünk fel, és lehetőleg több illetékes véleményét is hallgassuk meg, mivel az emberi mohóság határtalan. Még számunkra is kissé hihetelen, hogy egyesek képesek eldobni eddig felépített hírnevüket és emberi kapcsolataikat csak azért, hogy aprópénzhez juthassanak.

Az éppen zajló jogi procedúrákról

Már több mint négy országban zajlanak a piramisjáték gyanúján alapuló kivizsgálások, de eddig csak Fehéroroszországban történt letartóztatás.

A szegedi Innovatíva csoport megpróbált visszaélni a Szegedi Tudományegyetem nevével azáltal, hogy egy általuk szervezett Kairos konferecián támogatóként nevezték még az intézményt, miközben semmiféle engedélyt nem kértek ehhez. Többen is jelezték már az SZTE felé a visszaélést, és néhány forrás szerint az intézmény már meg is tette az első lépéseket.

forrás: rendszeres.hu

Kategória: