Hírek

Samsung Galaxy Note 7, az év malőrje vagy felesleges pánik?

Írta: Rendszergazda

A Samsung szeptemberben hivatalosan is visszavonta a frissen piacra dobott Galaxy Note 7 készülékét, mivel túl nagy számban jelentek meg a telefon felrobbanásáról beszámoló anekdoták. Az esetek túlnyomó többségében szerencsére a telefon töltés közben gyulladt ki , így eddig még senki sem szenvedett súlyosabb sérülést. Ennek ellenére a Samsung egy kifejezetten félelmetes csomaggal ajándékozta meg a telefon friss tulajdonosait, amely két biztonsági dobozt és egy elektrosztatikus kisülést gátló zacskót tartalmaz.samsung galaxy note 7 robbanas kigyullad

Nagy valószínűséggel mindenkiben felmerül a kérdés, hogy miért is kezdték el egy instabil telefon tömeggyártását. Érdemes megjegyezni, hogy a több millió értékesített készülék közül kevesebb mint 0,02%-ban hibásodott meg a lítiumionos akkumulátor. Ettől függetlenül még mindig egy veszélyes elektronikai eszközről van szó, így ezek az adatok nem teszik semmissé a problémát. Ezért is fontos egy kicsit közelebbről megvizsgálni a készüléket, és az alapján eldönteni, hogy ez a véletlenek borzalmas sorozata, vagy egy súlyos gyártási hiba.


A lítiumionos akkumulátorokban lévő folyadék természetéből adódóan erősen gyúlékony, és ha egy apró sérülés is keletkezik a pozitív és negatív oldalakat elválasztó műanyag rétegen, akkor egy kisebb robbanás is keletkezhet. Mivel ez a típusú akkumulátor kifejezetten érzékeny az áramkör stabilitására, az is lehetséges, hogy az egyik vezérlő vagy biztonsági chip nem végzi megfelelően a dolgát, aminek köszönhetően az egység túl sok feszültséget kap, tűzveszélyes állapotot okozva. Utolsó lehetőségként a legvalószínűtlenebb eshetőséget hozzuk, mely szerint az akkumulátor gyártása közben fémszennyezetté válik, ami miatt egyszerűen bármikor kigyulladhat az idegen fémmel érintkező lítium, heves reakciója miatt. Eddig csak tűzveszélyről és kisebb robbanásokról írtunk, de lényeges szempont, hogy a telefon vízálló kialakítása nagyban növelheti a robbanás erősségét a létrejött vákum miatt.

Ezeket figyelembe véve, nagyon nagy az esély arra, hogy az egyik chip okozhatja a meghibásodást, de nem kizárható az sem, hogy a gyártás során néhány készüléket túl nagy nyomás alá helyeznek a vízhatlanság kialakítása érdekében, mikrosérüléseket okozva az akkumulátoron, melyek csak később okoznak problémát.


A Samsung már egy ideje kutatja a probléma forrását, és remélhetőleg hamarosan közzé is teszi egy sajtókonferecia keretein belül. Addig is csak találgatni tudunk, így teljesen felesleges a pánikkeltés, de nem árt az óvatosság.

 

forrás: rendszeres.hu

Kategória: