Hírek

Két év után végre itt az új Google Penguin!

Írta: Rendszergazda

A Google Penguin először 2012-ben jelentették be, majd ugyan ebben az évben be is vezették használatát . Ez az algoritmus képes arra, hogy kiszűrje azokat a magas keresési találatokat elérő weboldalakat, melyek kiskapuk és linképítés segítségével mászták meg a Google keresőmotorjának ranglétráját. A legelső verzió ~3%-ban volt képes befolyásolni a keresési eredményeket, ami első ránézésre nem tűnhet soknak. Viszont ha azt tekintjük, hogy egy átlagos google keresés megközelítőleg 2.000.000 találati eredményt ad ki, akkor azonnal új megvilágításba kerül ez a parányinak tűnő százalékos érték. Azt is lényeges figyelembe venni, hogy az átlag-felhasználó csak az első két vagy három keresési találat oldalát tekinti meg, így a weblapok számára létfontosságú a megfelelő keresési optimalizáció.

A 2013-as Penguin 2.0 hozta a legközelebbi hatalmas változást, mivel az új verziónak hála további ~2%-al volt képes a Google csökkenteni a keresésekhez nem kapcsolódó oldalak felbukkanását. Ezt követően még két újabb verzió jelent meg, de ezek már nem értek el olyan hatalmas eredményeket, mint az előző négy. Ezt majdhogynem három év csend követte, mialatt két újabb verziót adtak ki, melyek nem hoztak szignifikáns változást a legtöbb weblap számára.

google penguin

Az előző verizókkal ellentétben, a Penguin 4.0 már valós időben dolgozik ami egyszerűen annyit jelent, hogy a weboldalak tiltása és bűntetése azonnal hatállyal történik, és nem az időszakos frissítésekhez igazodik. Bizonyos weboldalak már megtapasztalhatták az új verzió működését, viszont mások még mindig büntetésük feloldására várnak, melyet a Google elmondása szerint folyamatosan próbál orvosolni.

Az újonnan megjelent frissítésnek egy újabb funkciója, a weblapok új indexelési módszere. Ahelyett, hogy a weboldalak alcímeit, bizonyos lapjait azonos kategóriába sorolná, az algoritmus külön vizsgálja meg ezeket. Így ha egy weblapon lévő oldal nem felel meg a Google által felállított szabályrendszernek, akkor csak azt a specifikus oldalt fogja bűntetni, vagy letiltani, de a weblap többi részét érintetlenül hagyja.

forrás: rendszeres.hu

Kategória: