Hírek

A biztonságos adattárolás íratlan szabályai.

Írta: Rendszergazda

Annak ellenére, hogy a legtöbb alternatív adattárolási megoldás ma már nagyon alacsony összegért elérhető, kevés felhasználó érzi szükségesnek igénybevételüket. Legyen szó egy Google Driveról, külső merevlemezről, vagy flashdriveról, sosem elég az, ha egyetlen helyen tároljuk legfontosabb dokumentumainkat. Nincs is egyszerűbb dolog, mint átmásolni több helyre fájljainkat, de addig amíg fel nem üti fejét a baj, egyáltalán nem gondoljuk át azt az eshetőséget, hogy esetlegesen történik valami a helyi merevlemezünkkel, és végleg elveszik összes projektünk és dokumentumunk ennek következtében.

Ebből adódóan, a legegyszerűbb, ha két dimenzióban vizsgáljuk meg adattárolási lehetőségeinket: Digitális és fizikai médiumon. Nagy valószínűséggel nem mondok újat azzal, hogy az átlag-felhasználó adatainak többségét saját számítógépe merevlemezén tárolja. Ezt most nevezzük elsődleges tárolási pontnak. A következő lépés a másodlagos fizikai tárolási pont kialakítása, amit hihetelenül egyszerű megoldani egy szimpla flash drive (pendrive) alkalmazásával. Erre manuálisan visszük fel a menteni kívánt fájlokat amikor úgy érezzük, hogy erre szükség van, így sajnos ez a folyamat extra energiát vesz igénybe, és fennáll az emberi hibalehetőség is.

Ezért azok számára, akik egy újabb lépést szeretnének tenni a biztonságos adattárolás felé, a periodikusan és automatikusan tükrözött külső merevlemezre történő adatmentés nyújt további biztonságot. Nagy előnyt jelent az, hogy ez a rendszer szinte teljes mértékben kizárja az emberi hibalehetőséget, és amíg a program és a merevlemez működőképes, az adatmentés teljes mértékben automatizált. Mivel itt már egy rendszerről beszélünk, nem olyan könnyen kivitelezhető a felépítési szakasz, de működtetése minimális tudást igényel. Ez jelenti számunkra a har
madik tárolási pontot.


Ha digitális médiumon történő adattárolásról van szó, szinte elkerülhetetlen, hogy ne említse meg valaki a Dropbox, a Google Drive, vagy esetleg az Amazon nevét. Itt érdemes megismerkednünk a felhő (cloud) fogalmával, ami leegyszerűsítve egy megosztott hálózaton alapuló adattárolási médium. Ezt a lehetőséget alkalmazva, mint negyedik tárolási pont, kiküszöbölhetjük a hardver-meghibásodás által okozott adatvesztés lehetőségét. A legtöbb esetben ez az adattárolási opció is további befektetett energiát igényel, ugyan úgy, mint egy flashdrive, de ezt kompenzálja azzal, hogy bármely internetkapcsolattal rendelkező eszközéről képes lesz elérni dokumentumait.

Első átgondolásra nem tűnhet szükségesnek a négy, vagy három ponton történő adattárolás, de még magánszemélyek számára is erősen ajánljuk legalább az ingyenesen elérhető szolgáltatások igénybevételét. Természetesen, ha az ön munkája számára elengedhetetlen adatbázist, vagy hálózatot kíván üzemeltetni, mindenképp ajánljuk az erre specializálódott szakembereink felkeresését.

 

forrás: rendszeres.hu

Kategória: